Training-ul ca panaceu

“Oamenii nu stiu sa comunice si as vrea sa le faci un training” va suna cumva cunoscut? Daca sunteti inca nou veniti in lumea training-ului, in special cel din business, e posibil sa nu va fi intalnit inca cu aceasta cerere (sau una asemanatoare) din care rezulta ca subordonatii nu stiu/ nu vor/ nu pot face ceva si este doar responsabilitatea lor. Cand veti auzi cuvintele acestea (sau unele care sa exprime aceeasi idee) imaginati-va o pancarta mare, rosie, pe care scrie cu literele de o schioapa: Atentie – Posibila capcana!

Recomandarea mea: respirati adanc si incepeti sa faci o analiza amanuntita a nevoilor de training, in primul rand. Stiu ca unii manageri pot fi pushy, insista si au atitudinea ca ei stiu tot ce e mai bine pentru echipa lor. Si care cred ca poti face primavara cu o floare si schimbare cu un training. Totusi, cu tact, rabdare si zambetul pe buze, continuati sa adresati intrebari. E foarte posibil ca problema sa nu fie oamenii, ci modul in care sunt condusi.

Exista manageri care considera ca training-ul este un panaceu, ca poate rezolva orice, in orice context si este folosit in principal de managerii care nu isi asuma responsabilitatea de manageri. Care nu isi iau oamenii la discutii, nu ofera feedback pozitiv si constructiv, nu fac coaching, nu fac mediere de conflicte, nu clarifica roluri si responsabilitati – proprii si ale fiecarui membru al echipei, nu stabilesc reguli clare de functionare a echipei, etc. Si nu o fac din varii motive, de la lipsa increderii in sine, pentru ca ei nu stiu cum si nici nu sunt dispusi prea mult sa se schimbe, pentru ca asa au invatat de la mentorii lor, pentru ca le este mai usor, etc.

E o cadere poate de pe norisul pe care pluteati cand ati intrat in training. Sau poate nu? Daca ati inceput sa faceti training dintr-o mare dorinta de contributie si doar atat, posibil. But there is hope?

Exista manageri asumati. Si unii care pot ajunge sa fie. Stiu ca exista pentru ca am colaborat cu unii dintre ei – manageri extraordinari, care si-au asumat rolul si responsabilitatea rolului; care faceau management de oameni cu adevarat, carora le pasa; care erau deschisi la dialog si deschisi la schimbare, care stabileau “regulile casei”, ecologice pentru echipa intreaga, aliniate la valori si principii pe care le puneau in practica prin propriul comportament. Si da, ramaneau oameni in continuare?, faceau greseli, nu erau perfecti, isi asumau. Si e posibil si ei sa aiba astfel de cereri si partea faina e ca aveti parteneri de dialog, cu care puteti construi impreuna. Si exista altii care nu se lasa prea usor dar … there is a “but”:)

Fiind voi insiva asumati in rol de traineri, facilitatori, consultanti, puteti sa incercati a schimba ceva. Din analiza de nevoi amanuntita, unii manageri pot intelege ca si ei pot crea un context care sa permita schimbarea; poate unii, mai curajosi?, vor vrea sa faca chiar coaching sa inteleaga mai bine ce sta in puterea lor sa schimbe; puteti propune ca training-ul sa fie un program ceva mai amplu, cu diverse follow-up -uri si actiuni realizate doar de manager sau impreuna cu el, sau sa fie insotit de consultanta pentru a analiza si veni cu idei in zona de sisteme si procese, etc. Puteti expune riscurile pe care “singura floare”, training-ul, il poate avea (de la frustrari pe termen scurt, pana la plecarea oamenilor din echipa/companie si scaderi ale performantei pe termen mediu sau lung; oricum exista riscul ca, nimic schimbandu-se dupa training, managerii sa dea vina pe trainer/ training!).

O zona interesanta este cea a echipelor performante (din punct de vedere indicatori) dar in care exista multe relatii disfunctionale intre membrii lor, conduse de un manager care nu isi asuma responsabilitatea pentru comportamentul oamenilor caci “rezultatele oricum sunt bune”. Studiile de la Human Synergistics indica faptul ca pe termen mediu si lung, valorile si stilurile agresive si pasive tot la esec si sub/neperformanta vor duce.

Si mai exista manageri care nu se lasa, orice le-ai face, si atunci…. e alegerea fiecaruia daca vrea sau nu sa colaboreze cu ei si in ce limite.

Stiu ca nici pentru manageri lucrurile nu merg intotdeauna “pe roze”. Alegerile nu sunt usoare cand ai nevoie sa balansezi atatea aspecte (si profesionale si personale). Dar despre rolul companiilor, reduceri de costuri si o viziune mai larga a lumii in care traim, intr-un articol viitor?

Happy training!

Go Top