Aviz perfectionistilor!

Primesti la un moment dat un proiect de dezvoltare si te apuci frumos sa faci analiza de nevoi, dezvolti apoi ideile intr-un program; sau poate e vorba de o serie de cursuri pe care le scrii cu mana ta; sau, in fond, un singur curs; ori poate mai mult, ai o idee nemaipomenita care cuprinde in sine o suma de invataturi pe care le-ai acumulat de-a lungul timpului si pe care vrei sa le dai mai departe, sub forma unui curs sau a mai multora.

A scrie design-ul unui curs este, cred, un act de creatie. Pui in el pasiune, entuziasm, efort, energie, imaginatie si increderea ca ce dai lumii este o parte din tine, din ceea ce crezi, care poate fi utila celorlalti, ii poate ajuta intr-un fel sa fie, cumva, mai fericiti (oricare ar fi forma de fericicire). In fond e contributia ta, o investesti cu valoare. Si cu cat crezi mai mult in plus valoarea creatiei tale, cu atat poti deveni mai atasat de cursul tau. Actul creatiei poate aduce cu sine gratificatia noului, lucrului care acum este si inainte nu exista; poate aduce bucurie si implinire.

Dar poate aduce si multa suferinta. Suna ciudat? Daca iesi in lume cu training-ul la care ai lucrat atat si in care crezi atat de mult, cum te simti cand cineva incepe sa il critice? Cand cineva incepe sa iti desfiinteze ideile, propunerile? Poate ai facut-o deja tu, citind si recitind design-ul de zeci de ori si tot gasind o noua modalitate de a te exprima altfel, de a combina diferit ideile, de a face un exercitiu sau altul…?

Let it be and let it go… sunt 2 expresii de care si un trainer cred ca e intelept sa tina cont. Training-ul nu e copilul tau pe care sa il cresti perfect, sa il faci perfect inainte de a-l lasa sa iasa in lume si pe care sa il feresti de toate gurile rele (ar fi foarte bine sa nu faci asta nici cu copilul…). El se slefuieste in timp, prin feedback-ul tuturor celor care aleg sa treaca prin el. Se naste la un moment dat si rezista atata timp si intr-o forma care raspunde unei nevoi (a participantilor si a ta, ca trainer).

Daca tot incerci sa creezi un training, just do it and let it go.

Go Top