Multe persoane, care afla despre mine ca sunt coach, ma intreaba ce fel de coaching fac: executive coaching, life coaching? Desi sunt coachi care se recomanda astfel (si ca modalitate de evidentiere pe nisa) eu nu ma pot defini in acest mod si nici nu cred intr-o astfel de impartire. Spre ce se indreapta conversatia de coaching depinde de obiectivul pe care il aduce in sesiune/program clientul si aspectele ce ies la iveala, prin raspunsurile fiecaruia, la intrebarile coach-ului. Neavand o formare in psihoterapie si necontractand servicii de acest tip, eu una voi limita discutiile care pot duce intr-o zona personala de terapie desi putem atinge subiecte personale, si mai putin de business, care pot influenta obiectivul de coaching. Metoda principala insa pe care o folosesc este Solution Focus. De aceea spun ca practic coaching orientat spre solutii. Cum am ajuns insa aici si cum ati putea incepe si voi pe acest drum? Hai sa va povestesc.
Constientizarea
Eram la mii de kilometri departare de tara si treceam printr-o perioada dificila; un coach m-a ajutat sa trecut mai usor prin ea. Am vrut sa folosesc si eu coaching-ul pentru a aduce o contributie in viata celorlalti. Apoi am realizat ca, in fond, coaching-ul era o continuare, o completare a ceea ce faceam, adica training.
Tu poate ai beneficiat de coaching si vrei sa fii cel ce insoteste sau iti place pur si simplu si te simti confortabil sa fii in preajma oamenilor. Poate ai deja cativa ani la scoala vietii sau esti mai tanar dar dorinta de contributie este mare; poate ai observat sau ti s-a si spus ca esti un bun ascultator, esti dispus sa fii alaturi de ceilalti intr-un mod curios si empatic sau poate ai alte calitati. Toate acestea, doar unele sau poate cu totul altele te pot duce cu gandul la a deveni coach.
[Despre ce face un coach, standarde in coaching poti afla si de pe site-urile organizatiilor internationale (gasesti site-urile mai jos putin)].Alegerea
O data instaurata dorinta de a deveni coach, pe mine m-a ajutat sa iau parte la intalniri ale diverselor scoli de coaching pentru a descoperi metodologii, coachi, comunitati, cu care sa simt si sa inteleg daca ma potrivesc sau nu. Poate primesti recomandari de la cineva, citesti review-uri despre scoli, coachi si metode si totusi descoperi ca pentru tine functioneaza ceva care nu e …in trend? Ajuta cred si sa te gandesti la cum vei folosi metoda respectiva, cu cine, in ce contexte.
Prima formare pe care eu am inceput-o imi placea dar nu am simtit ca o voi putea folosi in business (si voiam sa o pot folosi in mediul de business). Asa ca m-am oprit dupa al doilea modul si am mai cautat. Asa am descoperit Solution Focus si, dupa o intalnire organizata de scoala Solutionsurfers (in aceasta perioada organizeaza webinarii online gratuite) si research mai amanuntit despre ea, m-am decis sa fac aceasta formare. Decizie cu care sunt foarte bucuroasa?
Pentru ca viata noastra se schimba si noi o data cu ea, la fel de posibil este sa simti dupa terminarea scolii ca ceva nu se potriveste. Am fosti colegi care au ales sa mai faca o formare de coaching dupa. Sau sa o combine cu un alt tip de formare (mindfulness, psihoterapie, etc).
Cresterea si consolidarea
Formarea continua, ca si in alte profesii, este importanta. Iar modalitatile tin de dorinta, imaginatie si resurse financiare. Cartile despre coaching, webinariile online, articolele de specialitate, atatea si atatea resurse online sunt disponibile.
Cum scriam intr-un articol precedent, eu una am continuat, dupa absolvirea scolii, sa imi dezvolt acest muschi, intr-o maniera pro-bono. Cred ca exista multe ONG-uri si/sau cunostinte din cercul tau extins care s-ar bucura sa aiba parteneri de conversatie de tip coaching. Un anunt pe facebook/ LinkedIn sau alt mediu online este la un click distanta.
Un mod in care poti afla despre tine din unghiuri poate oarbe este sa te inregistrezi. Desi poate parea evident, pentru mine a fost un moment de “aha”, catalizat de perioada pandemica in care lucrez mult online. Cu acordul clientilor, am inceput sa inregistrez sesiuni. Am invatat multe despre ce fac bine si mai putin bine, ascultand sesiunile inregistrate (unele video si audio, altele doar audio). Cu unele m-am dus in supervizare/ mentorat.
Supervizarea in coaching, ca si in terapie, cred ca este importanta: de aceea, macar din cand in cand, recomand sa inregistrezi sesiuni si sa primesti feedback pe ele de la un coach cu mai multa experienta. Un feedback bun si la “cald” iti pot oferi si intalnirile alumni.
Dupa o perioada, un pas inainte poate fi acreditarea ICF, respectiv EMCC (poate constitui o carte de vizita, recunoasterea tuturor eforturilor tale) si/sau afilierea la diverse scoli/ institutii/ comunitati de coaching.
Recunosc ca sunt putin circumspecta in privinta formarilor de weekend sau a celor de foarte scurta durata chiar daca sunt insotite de un certificat. Lucrul cu oamenii, desi poate parea in fond ceva usor, ce facem zilnic unii dintre noi, are multe nuante si cred ca este foarte important a fi facut cu simt de raspundere.
Scoli de coaching si formari de coaching pe care le stiu sau de care am auzit lucruri bune, sau cu ai caror formatori am lucrat sau carora le cunosc munca sunt:
SolutionSurfers – https://solutionsurfers.ro/
Metasysteme Coaching – https://www.metasysteme-coaching.ro/romana/
Mind Learners – https://www.mindlearners.ro/coaching-school
One2Coach – https://www.one2coach.com/
PricewaterhouseCoopers – https://www.pwc.ro/en/theacademy/business-coaching-diploma.html
Coaching Constellations –https://coachingconstellations.ro/
Pasi pentru schimbare – https://ralucamohanu.ro/pasi-pentru-schimbare-formare-in-coaching-2021/
Noble Manhattan – https://www.noble-manhattan.com/
Site-ul Federatiei Internationale de Coaching iti ofera foarte multe informatii despre proces, standarde, certificari – www.coachingfederation.rog
Si o alta sursa este si https://www.emccglobal.org/
Calatorie faina in coaching sa ai! Si daca vrei sa mai povestim, da-mi un telefon sau scrie-mi. Pe curand!