Am un mare noroc la job cu cativa oameni foarte faini care sunt pasionati de meseria lor dar si de invatare. Imi amintesc de Esther Perel care vorbeste despre ce ne place la partenerul nostru (cand este in elementul sau, cand face un lucru cu pasiune) link. Atunci el/ea degaja o energie fantastica, contagioasa. In sala de training, cand incep sa vorbeasca unii specialisti deveniti traineri prin context, le vezi ochii incepand sa sticleasca, vocea le devine mai insufletita, dau exemple nenumarate din experienta lor si simti ca ar putea continua asa cu orele!:)
Dar asta se intampla inca din faza de pregatire: cand sarcina ta, ca expert in invatare, devine cumva ingrata, intrucat oamenii astia ar vrea sa ofere tot ce stiu viitorilor participanti. Dar, de obicei, ai un timp limitat la dispozitie. Sau o audienta care este mult mai putin expusa la subiect decat specialistul in cauza. Si atunci, e musai sa intervii sa ii ajuti sa ajunga cat mai aproape de esenta, sa sintezize mesajele cheie, sa extraga ce e cel mai valoros din tot ceea ce ei stiu. Pentru ca, inca o data, in training, less is more.
Gentil, cu empatie, caci unii sunt chiar foarte atasati de ceea ce stiu si au experimentat, mergi in aceasta calatorie de sintetizare si rafinare a materialului brut. Intotdeauna te ghidezi dupa obiective, cu cat sunt mai SMART, cu atat mai bine. Mi se pare important sa tii cont mereu de intentia specialistilor: si ea este una buna.
Ca specialist in training, ajuta mult intrebarile pe care le poti adresa.
In experienta mea, trainerii specialisti fie au o claritate asupra a ceea ce vor sa transmita, fie nu. Si atunci:
– fie lucreaza initial singuri la un draft (de obicei slide-uri de prezentare) a materialului,
– fie incep discutia cu ei de la un overview al procesului/ subiectului in discutie pe care il trecem in timp real intr-un word de exemplu,
– fie cream un chestionar pe care il trimitem grupului tinta pentru a identifica cat mai clar nevoile lor legate de subiectul in cauza pe care le corelam cu viziunea unui sponsor despre ce se asteapta de la participanti sa stie si sa poata face la finalul trainingului.
Dupa ce am avut un draft de continut, sarcina mea a fost sa aleg metodele prin care sa aiba loc invatarea. Ma folosesc mult, in continuare, de ciclul Kolb (cred ca trainerii din comunitatea noastra de practica stiu déjà ca am 3 mari obsesii: sa clarifice obiectivele de invatare, sa stie fazele ciclului Kolb si cel putin o metoda de debriefJ ).
Discut apoi design-ul de training (metode, materiale, timing) cu specialistii si decidem asupra design-ului final. Sunt unele metode, ca de exemplu studiile de caz, jocurile de rol sau simularile, unde ma folosesc de input-ul lor de date concrete.
Ca trainer intern te poti ocupa si de realizarea tuturor materialelor (handouts, ancore vizuale, etc.) si partea logistica.
In faza de implementare a training-ului (care are nevoie de mai multe iteratii pentru a avea un produs final), merg cu ei la prima sau chiar primele 2-3 livrari. Pot cofacilita in sensul in care intervin in momentul oferirii instructiunilor exercitiilor si/sau a debrief-ului. Imi iese foarte bine si sa fiu “timpul” trainerului/trainerilor (cum imi spune o colegaJ) care vine/vin cu aceeasi tendinta puternica de a impartasi cat mai multe din cunostintele si experienta sa/lor. Adica,pe romaneste, le mai tai macaroana. Gentil si politicosJ
Va recomand sa luati intotdeauna feedback la cald dupa primele sesiuni pentru a face fine tunning. Oricum, e important sa observati procesul, dinamica (poate sunt prea multe/putine informatii, poate prea multe/putine exercitii sau nepotrivite, etc) si sa oferiti perspectiva voastra colegilor specialisti.
E fain daca puteti crea cadre de invatare ulterioare care sa le ofere sansa sa continue , in spatii sigure, procesul de invatare – adica faza post training, de creare a obiceiurilor. La noi am creat Management Practice Circles (intalniri, de cate 2 ore, de practica, pentru manageri) si Trainers’ world (idem dar pentru traineri). Fain daca va puteti folosi de platforme online in care creati misiuni care sa implice folosirea cunostintelor si abilitatilor din training;)
Happy training!