Este pentru tine cariera in training? Cum afli? Poti sta de vorba cu oameni din domeniu, poti face un curs (serios) de train of trainers, poti incerca sa sustii o scurta sesiune (sau mai multe;) ) in firma pentru care lucrezi, pe un domeniu pe care il cunosti bine.
Ce faci la inceput de cariera? – ai facut TOT-ul (eu ti-l recomand pe cel de la IRT). Felicitari! Poti incepe sa colaborezi cu organizatii studentesti, ong-uri de diferite feluri care sunt mereu in cautarea unor voluntari. Poti incerca spatiul de la Incubator107 ? O idee ar fi sa lucrezi mai intai cu copii, dar intelegand bine: intre a lucra cu adulti si a lucra cu copii e o diferenta mare. Poti sa fii asistent de training, sa “furi” meserie de la mentorul tau care, daca este o persoana inteleapta si un adevarat mentor, iti va permite, in timp, sa sustii cate o sesiune – doua din trainingurile lui (sau ii poti cere tu asta;) ).
Ce faci dupa 2-3 ani in training? – e important sa iti largesti orizontul, sa cunosti noi perspective, sa vezi cum se face si altfel. Poti schimba compania, sa te expui unei noi industrii sau unei companii cu politica diferita (sansele de a gasi doua companii la fel, chiar si in acelasi domeniu, fiind foarte mica). Sau poti schimba domeniul de specilizare: daca ai facut mult un anumit tip de training (Induction sau Customer Care in Call Center), cauta sa iti largesti aria de expertiza chiar in aceeasi companie.
De-a lungul carierei in training:
Ramai conectat si informeaza-te! Citeste despre piata de training/resurse umane, despre industria in care lucrezi, despre training, dezvolta-ti aria de cunostinte, de oameni din domeniu si domenii conexe, cere feedback, continua sa te instruiesti, mergi la cursuri, conferinte, afla ce se intampla atat in tara cat si in strainatate, alatura-te unei comunitati. Contribuie – prin practica, prin scris, prin voluntariat, cu idei!
Revizuieste-ti misiunea si fii mereu autentic! Valorizeaza-te, in mod realist, prin stabilirea unui contract clar cu clientii tai, stabilind ce poti face si ce nu poti face, stabilindu-ti, si financiar, limitele in care se desfasoara colaborarea voastra.
Poti fii trainer intern, freelancer, trainer consultant intr-o firma de training si consultanta, sau designer de cursuri. Exista avantaje si dezavantaje, si de o parte, si de alta.
Ca trainer intern, de obicei venitul este sigur. Iti plateste ratele, iti ofera o siguranta care este linistitoare, deloc rusinoasa si buna pentru sanatatea ta emotionala si psihica. La inceput de cariera mai ales, ca trainer intern, beneficiezi de un context in care poti creste agregat, structurat. In companii foarte mari s-ar putea insa sa faci doar partea de livrare, altii sa se ocupe de identificarea si analiza nevoilor de training, altii de evaluarea programelor. Deci, daca vrei sa inveti, e nevoie sa stai mai mult de vorba cu colegii tai. In altele, e posibil sa te ocupi si de coordonarea altor proiecte ale companiei, legate de training evident.
Ca freelancer (si in anumite situatii si trainer consultant) ai o mai mare libertate de a-ti face programul dupa cum crezi de cuviinta sau iti e la indemana. Venitul va fi mult mai nesigur si oscilant (e nevoie de o disciplina mai mare si ceva curaj – asta daca nu cumva ai o alta sursa de venit!). Va fi nevoie sa faci si vanzare si PR, sa tii legatura cu contabilul, sa gandesti cap coada un program de training si e posibil sa porti simultan mai multe palarii (la training sa fii si trainer, si om de logistica responsabil de spatiu si masa de pranz, si asistent de training responsabil de materiale si facturi). Networking-ul devine o necesitate! Contractezi in termeni proprii, alegi daca faci sau nu un program, poti lucra cu grupuri mult mai mari, si in timp iti poti construi o echipa si chiar dezvolta propria afacere in domeniu.
In loc de incheiere
A fost o data ca niciodata, o comunitate faina de oameni cu idei, frumosi, curiosi si pasionati de training. Se numeste Training Café si povestea a inceput acum 5 ani, la initiativa Institutului Roman de Training. Saptamanal, si chiar mai des, sunt organizate intalniri cu membrii ai comunitatii si din afara ei, pe diferite teme: unele sub forma de sesiuni de training, altele mai mult ca sesiuni de facilitare. Este un loc drag din care, de la reintoarcerea mea in tara, mi-am luat energie de fiecare data.
Saptamana trecuta am fost invitata sa stam de vorba despre “Cariera in training”. Impreuna cu moderatorul intalnirii, colegul meu invitat si participantii prezenti, am conturat cateva raspunsuri/ idei pe aceasta tema, pe care le-am redau in randurile de mai sus.